Ingyenes készpénzfelvétel

A pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásáról szóló 2009. évi LXXXV. törvény (Pft.) 36/A. § alapján 2014. február 1-jétől minden magyarországi lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező, 16. életévét betöltött fogyasztónak minősülő magánszemély – nyilatkozattételt követően – jogosult havonta 2 ingyenes belföldi ATM-ből történő forint készpénzfelvételre összesen legfeljebb 150.000 Ft összegben.

A díjmentességhez szükséges nyilatkozattétel önkéntes, de hiányában nem jogosult a fogyasztó a jogszabály által biztosított kedvezmény igénybe vételére.

Minden fogyasztó kizárólag egy fizetési számlája tekintetében tehet nyilatkozatot, ennek biztosítására került sor egy adatbázis, az ún. Központi Nyilvántartás létrehozására, amely 2014. december 1-től látja el a nyilatkozatadatok és a nyilatkozattételek tényének és keltének nyilvántartását. 

A Pft. alapján biztosított ingyenes készpénzfelvételről, valamint a Központi Nyilvántartásról szóló részletes tájékoztatónk az oldal alján megtalálható.

 

További információk:

Központi Nyilvántartást működtető BISZ Zrt. honlapja

A Magyar Nemzeti Bank az ingyenes készpénzfelvételről szóló tájékoztató füzetének elérhetősége: http://www.mnb.hu/fogyasztovedelem/penzugyi-navigator-fuzetek