Tájékoztató CHF LIBOR, mint referenciamutató módosulásáról

 

Tudnivalók a CHFLIBOR jegyzések megszüntetéséről, és a helyettesítő kamatláb bevezetéséről

Az EU 2021/1847. sz. Végrehajtási Rendelete (2021. október 14.) a CHF LIBOR egyes kamatlábait helyettesítő, jogszabályban előírt kamatlábak kijelöléséről - alapján

 

A bankközi kamatlábak (IBOR), köztük az CHF LIBOR kamatláb jegyzése és az érték közzététele 2022. január 1-én megszűnik.

A svájci frank londoni bankközi kamatlába (CHF LIBOR) az ICE Benchmark Administration (IBA) kezelésében álló, 5 devizában jegyzett LIBOR kamatláb egyike.

A CHF LIBOR azt mutatja meg, hogy mekkora kamatláb mellett képesek magukat finanszírozni svájci frankban a nagybani fedezetlen finanszírozási piachoz hozzáférő, nemzetközi tevékenységet folytató vezető bankok ezen a piacon.

Az Unióban több bank is használta referencia-kamatlábként a CHF LIBOR-t. A LIBOR-t szabályozó „Pénzügyi Magatartást Felügyelő Hatóság – FCA” 2021. december 31-után lehetővé tette, hogy ne jegyezzenek a bankok LIBOR kamatlábat. Az átállás során új, alternatív referencia-kamatlábat határoztak meg, amely a LIBOR helyébe lép.

Az MBH Duna Bank Zrt. által egyes hitelszerződések referencia-kamatlábanként alkalmazott 3 havi CHF LIBOR helyébe, a kamatperiódust megelőző 3 havi időszak során megfigyelt 3 havi SARON összetett kamatláb fog lépni, különbözetkiigazítással. (SARON = svájci átlagos egynapos kamatláb)

LIBOR

futamidő

helyettesítő kamatláb

különbözetkiigazítás értéke (%)

CHF

3 hónap

SARON 3 havi összetett kamatláb (SAR3MC) ISIN CH0477123902

0,0031

 

A Bank és az Ügyfelek között már megkötött szerződések esetében, a Bank 2022. január 1-től a 3 havi CHF LIBOR helyett a SARON 3 havi összetett kamatlábat + különbözetkiigazítást alkalmazza a referencia-kamat meghatározásánál.

A kivezetésre kerülő, megszűnő CHF LIBOR helyébe lépő SARON helyettesítő kamatlábra áttérés kapcsán, a már leszerződött Ügyfeleinknek nincs további teendője.

A „SARON” referencia-kamatláb aktuális mértékének elérhetősége:

https://www.six-group.com/exchanges/indices/data_centre/swiss_reference_rates/compound_rates_en.html