Tudnivalók a vállalati hitelekre vonatkozó fizetési moratóriumról

Tisztelt Ügyfelünk!
 

Tájékoztatjuk, hogy Magyarország Kormánya a hitelmoratóriumot 2022. december 31-ig meghosszabbította. 

A hitelmoratórium igénybevételének feltételei úgy módosultak, hogy amennyiben Ön jelenleg (2022. június hónapban) él a hitelmoratóriummal, 2022. július 31-ig nyilatkoznia kell, hogy továbbra is (2022. augusztus 1-jétől) élni kíván vele. Ezt megteheti személyesen bankfiókunkban, vagy online formában.

 • Amennyiben Ön jelenleg él a moratóriummal, és azt 2022. július 31. után, maximum 2022. december 31-ig igénybe szeretné venni, nyilatkozatot kell benyújtania. A nyilatkozat benyújtásának határideje: 2022. július 31. A nyilatkozatot benyújthatja bármelyik bankfiókunkban, vagy online.

           Letölthető nyilatkozat, fizetési moratórium 2022. december 31-ig történő igénybevételéhez

 • Amennyiben Ön jelenleg él a moratóriummal és azt csak 2022. július 31-ig kívánja igénybe venni, akkor nincs további teendője. Nyilatkozat benyújtása nélkül 2022. augusztus 1-től automatikusan kilép a fizetési moratóriumból, további visszalépési lehetősége a fizetési moratóriumba nincs.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________

A 2016/2022. (VI.17.) Korm.rendelet alapján, a fizetési nehézséggel küzdő adósok számára a hiteltörlesztési moratórium 2022. december 31-ig hosszabbításra került.

A moratórium a jelenleg fennálló formájában, változatlanul 2022. július 31-ig automatikusan meghosszabbodik. Ha Ön jogosult 2022. június hónapban is a fizetési moratóriumra és továbbra is, 2022. december 31-ig igénybe kívánja venni, nyilatkoznia kell a Banknak.

Hogyan lehet benyújtani a kérelmet a Bankhoz?

A kérelmet 2022. július 31. között nyújthatja be:

 • személyesen bármelyik bankfiókunkban
 • a nyilatkozat e-mailben is beküldhető

Milyen teendői vannak?

 • Amennyiben Ön jelenleg is él a moratóriummal, és azt még 2022. június 30-ig igénybe szeretné venni (de már utána nem), nincs további teendője.
 • Ha Ön jelenleg is él a moratóriummal, és azt 2022. július 1. után 2022. december 31-ig továbbra is igénybe szeretné venni, 2022. július 31-ig nyilatkozatot kell erről a Banknak benyújtania írásban, vagy a Bank által rendszeresített elektronikus formában.
 • Ha Ön jelenleg fizeti a hitele törlesztőrészleteit és azt továbbra is fizeti, nincs további teendője.

________________________________________________________________________________________________

 

Kérjük olvassa el figyelmesen, mert fontos információkat tartalmaz, ha Önnek hitele áll fenn Bankunknál!

A Kormány 47/2020. (III.18.) sz. 2020. március 19-én életbe lépett rendelete értelmében fizetési moratóriumot biztosít:

 • a fizetési moratórium fizetési haladékot jelent, ami vonatkozik a vállalati hitelekre, beruházói- és forgóeszköz típusú hitelekre, Széchenyi Kártyákra, folyószámla hitelkeretekre és egyéb, vállalati hitelekre is.
 • a fizetési moratórium (fizetési haladék) első időszaka 2020.12.31-ig tartott, majd 2021. október 31-ig változatlan formában került hosszabbításra, és 2022. június 30-ig rászorultsági feltételekkel lehet igénybe venni. Az igénybevételi időszakban Önnek átmenetileg nincs törlesztési részletfizetési kötelezettsége. A hitel futamideje automatikusan meghosszabbításra kerül, legalább azzal az időszakkal, amely alatt fennállt a törlesztési moratórium. A hiteltörlesztési moratórium 2021. november 1-től 2022. június 30-ig rászorultsági alapon vehető igénybe, az igénylést a Bankhoz 2021. október 1. és 31. között kellett benyújtania. Ha Ön 2022. június 30-ig igénybe vette a fizetési moratóriumot, akkor változatlan feltételekkel, a Bankhoz benyújtott kérelmével igényelheti 2022. december 31-ig történő hosszabbítását. A kérelmet 2022. július 31-ig kell benyújtania.

 

Milyen típusú vállalati kölcsönre vonatkozik a fizetési moratórium?

Minden 2020. március 19. előtt megkötött vállalati hitelszerződésre: beruházói jellegű, forgóeszköz hitelek, Széchenyi Kártyák, folyószámla hitelkeretek, rulírozó típusú hitelek, NHP program hitelei.

Nem vonatkozik a 2020. március 19. előtt felmondott hitelszerződésekre.

 

Mit jelent pontosan a fizetési moratórium?

2021. október 31-ig minden hiteltörlesztés automatikus beszedése leállt, ideértve a tőke-, kamat-, és hitelhez kapcsolódó egyéb díjak beszedését. A moratórium időszaka változatlan tartalommal 2021. október 31-ig áll fenn. Önnek, mint Ügyfélnek a fizetési moratórium igénybevételéhez nincs teendője. A hiteltörlesztési moratórium 2022. június 30-ig rászorultsági alapon vehető igénybe, az igénylést a Bankhoz 2021. október 1. és 31. között kellett benyújtania. Ha Ön 2022. június 30-ig igénybe vette a fizetési moratóriumot, akkor változatlan feltételekkel, a Bankhoz benyújtott kérelmével igényelheti 2022. december 31-ig történő hosszabbítását. A kérelmet 2022. július 31-ig kell benyújtania.


A moratórium alatt az Ön tőketartozása nem fog csökkenni, és a moratórium időszaka alatt a tőkére felszámítandó kamatot a moratórium időszaka után meg kell fizetnie.

 •           a fizetési moratórium időszaka alatt Bankunk nem számít fel késedelmi kamatot, függetlenül attól, hogy Ön kíván-e élni a fizetési moratórium lehetőségével.
 • a fizetési moratóriumot követően az Ön által fizetendő törlesztőrészlet összege nem fog megnövekedni a moratórium igénybevétele miatt. A hitel futamideje meghosszabbodik azzal az időszakkal, amely biztosítja, hogy a moratórium utáni időszak törlesztőrészlete ne legyen magasabb, mint amennyit a moratórium előtt fizetett. A moratóriumi időszak alatt referencia-kamat változással érintett hitelek esetében a törlesztőrészlet nagysága változhat. Amennyiben a hitelhez kapcsolódó referenciakamat emelkedik, a törlesztőrészlete e változás miatt nőhet.   
 • a fizetési moratórium ideje alatt meg nem fizetett kamatok és díjak nem növelik a tőketartozás összegét, azok nem kerülnek tőkésítésre, tehát további kamatot nem számolunk el utánuk.

A fizetési moratórium időszaka után kerülnek megfizetésre az elmaradt törlesztőrészletek és a moratórium időszakára járó kamat. A hitel futamidejének meghosszabbításával érjük el, hogy a moratórium előtt megállapított törlesztőrészlete ne emelkedjen, hanem maradjon a fizetési moratórium előtti szinten. A futamidő hosszabbítása nem jár szerződésmódosítással.

 

Hogy változik a törlesztőrészletem és a hitel futamideje? Hogy kapok róla információt?

A fizetési moratóriumot követően az Ön által fizetendő törlesztőrészlet összege nem fog megnövekedni a moratórium igénybevétele miatt. A hitel futamideje meghosszabbodik azzal az időszakkal, amely biztosítja, hogy a moratórium utáni időszak törlesztőrészlete ne legyen magasabb, mint amennyit a moratórium előtt fizetett. A moratóriumi időszak alatt referencia-kamat változással érintett hitelek esetében a törlesztőrészlet nagysága változhat. Amennyiben a hitelhez kapcsolódó referenciakamat emelkedik, a törlesztőrészlete e változás miatt nőhet.   

A moratóriumi időszak után változó törlesztőrészlet nagyságáról a Bank a moratóriumi időszakot követőn Önt új törlesztési táblázat (fizetési terv) formájában tájékoztatja.

Amennyiben Ön a hitele továbbfizetése mellett dönt, a törlesztőrészlet nagysága és esedékessége nem változik a fizetési moratórium időszaka alatt. Ugyanakkora törlesztőrészletet kell fizetnie, mint amelyet a veszélyhelyzet és fizetési moratórium elrendelése előtt is megfizetett.

Amennyiben a hitele változó kamatozású, a kamatváltozással kapcsolatban a már szokott módon, postai értesítőt küldünk a megváltozott törlesztőrészletről.

 

Mi a teendőm ha további, részletes információra van szükségem?  

Ha további, részletesebb információra van szüksége, kérjük keresse a Bank fiókhálózatát!

Fiókhálózat elérhetőségéért kattintson IDE

 

Mi történik a 2022. december 31-ig lejáró hitelekkel?

A fizetési moratórium időszakában lejáró szerződések automatikusan meghosszabbodnak. Ha Önnek 2022. december 31-ig lejáró hitelszerződése van, és jelezte Bankunknak továbbfizetési szándékát, akkor a szerződésszerű törlesztés teljesítésével a hitele a szerződés szerinti időben megszűnik. Amennyiben Ön él a fizetési moratórium lehetőségével, a hitel futamideje automatikusan meghosszabbításra kerül, ez esetben nincs további teendője.

 

Élhetek-e a moratórium időszaka alatt teljes vagy részbeni előtörlesztéssel?

A moratórium időszaka alatt is változatlanul élhet a teljes vagy részbeni előtörlesztéssel.

 

Mi a teendő ha a szándékom ellenére megtörtént / nem történt meg a törlesztőrészlet levonása?

Amennyiben a szándéka ellenére tapasztalja, hogy a bankszámláját megterheltük (vagy nem terheltük meg) a hitel törlesztőrészletével, kérjük jelezze a hitelét kezelő fióknak, lehetőleg telefonon vagy elektronikus úton, s Bankunk kivizsgálja a jelzését. Kérjük vegye figyelembe, hogy a kérelme banki feldolgozása 2 banki munkanapot vesz igénybe, és a kérelmét a banki feldolgozást követően, az első törlesztési esedékességtől tudjuk figyelembe venni.

 

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ